Att starta ett företag i Sverige är extremt lätt. Någon större kostnad är det inte heller. Det svåra är inte att starta företaget utan att ta de första stegen på rätt sätt. Steg som kan underlätta betydligt för framtida verksamhet. Här presenteras tio punkter som i sig inte har någon inbördes ordning.
Namn
Att ha ett namn som visar på vad företaget arbetar med kan vara en fördel. Men tänk inte för smalt. Tar man ett namn som fokuserar på en enda smal verksamhet blir det svårare att få kunder om man breddar sin verksamhet. Ett namn bör även vara så kort att det är lätt att komma ihåg och lätt går att köpa domännamn som passar.
Hemsida
Oavsett vilket namn företaget får så bör domännamn med samma namn köpas direkt. Helst då både se, com och org-adresserna. Även den som inte vill ha en hemsida direkt bör göra detta för att säkerställa sig för framtiden att namnen är tillgängliga.
Affärsplan
Nästan alla företagare vet att de bör ha en affärsplan. Allt för få har det. Man jobbar på och fokuserar på att sälja men glömmer att tydligt skriva ner en affärsplan. Men det gör det lätt att man inte utvecklas och rör sig i den riktning som var tänkt från början.
Nätverka
Det är inte bara kunder man ska hitta som nyföretagare. Det är lika viktigt att nätverka med andra företagare inom branschen. Sök efter lokala företagsorganisationer, gå med i forum på nätet och skapa kontakter med personer som i sin tur har kontakter. En dag visar sig det varför.
Bokföring
Älskar du siffror och är duktig på bokföring så kan du göra det själv. I annat fall – anlita något företag som är proffs på det. Att ha en korrekt bokföring redan från dag ett är otroligt viktigt. Inte minst inför att företaget sedan växer och omsätter allt mer.
Företagsform
Aktiebolag, Enskild Firma eller Kommanditbolag? Läs på om de olika företagsformerna eller prata med någon som är insatt i ämnet. Skatteverket brukar även ha regelbundna föreläsningar i frågan. Med tanke på att det bara krävs 50.000kr i kapital för att skapa AB är det oftast den bästa lösningen. Detta både ur ett ansvarsperspektiv och skattemässigt perspektiv.
Sök vidare
Alla råd passar inte alla. Det finns ett flertal listor på internet som presenterar saker att tänka på inför att företaget ska startas upp. En av de bättre är listan som presenteras på egetföretag.se där hela 64 tips presenteras. Läs de och även andra tips. Ta till dig de som passar dig men förkasta inte helt de andra. Det finns en orsak till att de lyfts upp som tips – många glömmer att lägga fokus på dem.